BACK TO INDEX

 

QUESTIONS

WITH ANSWERS FROM

THE BIBLE

(JND TRANSLATION)

 

Preface

            The following Questions with Answers from the Bible were handwritten on cards 3 inches X 2 inches and what follows is simply a transcript of what was written on the cards. Because of the size of the cards the letters Q and A were used on the cards rather than the words Question and Answer as has been done in the transcript.

            One would point out that it would be good to look up the actual passages of Scripture from which the quotes are taken to get the context in which they appear. Further, one would say that answers to the questions could be taken from other passages of Scripture in a number of cases. Take for instance the answer to question number 38. The following passages could be cited:  John 3:36 or John 8:24 instead of the one in Mark 16:16. I mention this one particularly because the passage I quoted from in Mark 16:16 is not considered by all to be from Mark’s hand and consequently not divinely inspired. This does not necessarily mean such writings are not true. Many books on spiritual and natural matters can well be true so that divine inspiration is not essential for something to be true. Divine inspiration involves more than simply correct information, but includes such things as the expression of divine feelings.

___________________________________________________________________________

 

1. Question - WHO IS GOD?

    Answer - “THE MAKER OF ALL THINGS (ISAIAH 44:24)

2. Question - WHAT IS GOD?

    Answer - “GOD IS A SPIRIT” (JOHN 4:24)

 3. Question – CAN WE COMPREHEND GOD?

     Answer – NO. “LO, GOD IS GREAT, AND WE COMPREHEND HIM NOT, NEITHER    

                     CAN THE NUMBER OF HIS YEARS BE SEARCHED OUT” (JOB 36:26)

4.  Question – DID GOD HAVE A BEGINNING AND WILL HE HAVE AN END?

     Answer – NO. HE IS “FROM ETERNITY TO ETERNITY” (PSALM 90:2)

5. Question – DOES GOD CHANGE?

    Answer – NO. “I JEHOVAH CHANGE NOT” (MALACHI 3:6)

6. Question – WHERE IS GOD?

    Answer – EVERYWHERE. “DO NOT I FILL THE HEAVENS AND THE EARTH?

                    SAITH JEHOVAH” (JEREMIAH 23:24)

7. Question - HOW GREAT IS GOD?

    Answer - “HIS GREATNESS IS UNSEARCHABLE” (PSALM 145:3)

8. Question – HOW POWERFUL IS GOD?

    Answer - HE CAN “DO EVERYTHING” (JOB 42:2) HE IS “THE ALMIGHTY GOD”     

                    (GENESIS 17:1)

9. Question – HOW MUCH DOES GOD UNDERSTAND?

    Answer - “THERE IS NO SEARCHING OF HIS UNDERSTANDING” (ISAIAH 40:28)

                      IT “IS INFINITE” (PSALM 147:5)

10. Question – DOES GOD GET TIRED?

      Answer -“DOST THOU NOT KNOW, HAST THOU NOT HEARD, THAT THE

                      EVERLASTING GOD, JEHOVAH,... FAINTETH NOT NOR TIRETH?”

                      (ISAIAH 40:28)

11. Question – DOES GOD SLEEP?

      Answer - “BEHOLD, HE THAT KEEPETH ISRAEL WILL NEITHER SLUMBER

                        NOR SLEEP” (PSALM 121:4)

12.  Question – CAN GOD SEE EVERYTHING?

       Answer – YES. “THE EYES OF JEHOVAH ARE IN EVERY PLACE, BEHOLDING

                        THE EVIL AND THE GOOD” (PROVERBS 15:3)

13.  Question – ARE GOD’S EYES LIKE OURS? “HAST THOU EYES OF FLESH? OR

              SEETH THOU AS MAN SEETH?” (JOB 10:4)

       Answer – NO. “IT IS NOT AS MAN SEETH; FOR MAN LOOKETH UPON THE

                       OUTWARD APPEARENCE, BUT JEHOVAH LOOKETH UPON THE

                       HEART” (1 SAMUEL 16:7)

14. Question – DOES GOD KNOW THE FUTURE?

      Answer – YES. HE DECLARES “THE END FROM THE BEGINNING, AND FROM

                       ANCIENT TIMES THE THINGS THAT ARE NOT YET DONE”

                       (ISAIAH 46:10)

15. Question – IS THERE ONLY ONE GOD?

      Answer – YES. “THERE IS NO OTHER GOD SAVE ONE” (1 CORINTHIANS 8:4)

16. Question – WHAT DOES SCRIPTURE CALL ANYONE WHO SAYS THERE IS

                         NO GOD?

      Answer - A FOOL. “THE FOOL HATH SAID IN HIS HEART, THERE IS NO GOD”

                      (PSALM 14:1)

17. Question – HAS ANYONE SEEN GOD?

       Answer - “NO ONE HAS SEEN GOD AT ANY TIME” (1 JOHN 1:18)

18. Question – WHY HAS NO ONE SEEN GOD?

      Answer - BECAUSE HE IS “DWELLING IN UNAPPROACHABLE LIGHT; WHOM

                      NO MAN HAS SEEN, NOR IS ABLE TO SEE” (1 TIMOTHY 6:16)

19. Question - “CANST THOU BY SEARCHING FIND OUT GOD?” (JOB 11:7)

       Answer – NO. “THE ALMIGHTY, WE CANNOT FIND HIM OUT” (JOB 37:23)

20. Question – WHERE CAN WE SEE GOD’S GREATNESS?

      Answer - IN CREATION “THE HEAVENS DECLARE THE GLORY OF GOD; AND

                      THE EXPANSE SHEWETH THE WORK OF HIS HANDS” (PSALM 19:1)

21. Question – HOW CAN WE KNOW GOD HIMSELF?

      Answer - “THE ONLY – BEGOTTEN SON, WHO IS IN THE BOSOM OF THE

                         FATHER, HE HATH DECLARED HIM” (JOHN 1:18)

22. Question – WHAT DO WE RECEIVE FROM GOD?

      Answer - “LIFE AND BREATH AND ALL THINGS” (ACTS 17:25)

23. Question – WHAT WOULD HAPPEN IF GOD “ONLY THOUGHT OF HIMSELF,

                         AND GATHERED UNTO HIM HIS SPIRIT AND HIS BREATH”?

      Answer - “ALL FLESH WOULD EXPIRE TOGETHER, AND MAN WOULD

                        RETURN TO THE DUST” (JOB 34:14/15)

24. Question – WHAT IS GOD AS WELL AS CREATOR?

      Answer -“JUDGE OF ALL” (HEBREWS 12:23)

25. Question – BY WHOM WILL GOD JUDGE MEN?

      Answer - “GOD SHALL JUDGE THE SECRETS OF MEN... BY JESUS CHRIST

                        (ROMANS 2:16)

26. Question - WHO IS JESUS CHRIST?

      Answer - HE IS THE SON OF GOD (ACTS 9:20)

27. Question – WHERE IS JESUS NOW?

      Answer – “SITTING AT THE RIGHT HAND OF GOD” (COLOSSIANS 3:1)

28. Question – HOW DID JESUS GET TO THE RIGHT HAND OF GOD?

      Answer – GOD “SET HIM DOWN AT HIS RIGHT HAND IN THE HEAVENLIES”

                       (EPHESIANS 1:20)

29. Question – WHAT IS JESUS DOING AT THE RIGHT HAND OF GOD?

      Answer - “WAITING... UNTIL HIS ENEMIES BE SET FOR THE FOOTSTOOL OF

                        HIS FEET” (HEBREWS 10:13)

30. Question – WILL JESUS ALWAYS BE SITTING AT GOD’S RIGHT HAND?

       Answer - NO. HE SAYS “I AM COMING AGAIN AND SHALL RECEIVE YOU TO

                       MYSELF” (JOHN 14:3)

31. Question – WHAT WILL HAPPEN WHEN JESUS COMES FOR HIS OWN?

      Answer - “THE DEAD IN CHRIST SHALL RISE FIRST; THEN WE, THE LIVING

                        WHO REMAIN, SHALL BE CAUGHT UP TOGETHER WITH THEM”

                         (1 THESSALONIANS 4:16/17)

32. Question – WHY HAS JESUS NOT COME YET?

      Answer - “THE LORD DOES NOT DELAY HIS PROMISE, AS SOME ACCOUNT OF

                        DELAY, BUT IS LONGSUFFERING TOWARDS YOU, NOT WILLING

                        THAT ANY SHOULD PERISH, BUT THAT ALL SHOULD COME TO

                        REPENTANCE” (2 PETER 3:9)

33. Question – FROM WHAT WILL JESUS SAVE US WHEN HE COMES?

      Answer - “WE SHALL BE SAVED BY HIM FROM WRATH” (ROMANS 5:9)

34. Question – FROM WHAT WRATH WILL JESUS SAVE US?

     Answer - “WRATH OF GOD FROM HEAVEN UPON ALL IMPIETY AND

                       UNRIGHTEOUSNESS” (ROMANS 1:18)

35. Question – WHAT IS THE OPPOSITE TO COMING UNDER WRATH?

      Answer - “OBTAINING SALVATION THROUGH OUR LORD JESUS CHRIST”

                        (1 THESSALONIANS 5:9)

36. Question – CAN WE BE SAVED BY ANYTHING WE CAN DO?

      Answer - NO. “WE BELIEVE THAT WE SHALL BE SAVED BY THE GRACE OF

                      THE LORD JESUS” (ACTS 15:11)

37. Question – “WHAT MUST I DO THAT I MAY BE SAVED/” (ACTS 16:30)

      Answer - “BELIEVE ON THE LORD JESUS AND THOU SHALT BE SAVED”

                        (ACTS16:31)

38. Question – WHAT WILL HAPPEN TO ME IF I DO NOT BELIEVE?

      Answer - “HE THAT DISBELIEVES SHALL BE CONDEMNED” (MARK 16:16)

39. Question – IS THERE ANY OTHER SAVIOUR BESIDES JESUS?

      Answer - NO. “AND SALVATION IS IN NONE OTHER, FOR NEITHER IS THERE

                      ANOTHER NAME UNDER HEAVEN WHICH IS GIVEN AMONG MEN

                      BY WHICH WE MUST BE SAVED” (ACTS 4:12)

40. Question – HOW IS IT THAT JESUS CAN SAVE US WHO ARE SINNERS?

     Answer - BECAUSE “HIMSELF BORE OUR SINS IN HIS BODY ON THE TREE”

                     (1 PETER 2:24)

41. Question – IS SALVATION AVAILABLE TO EVERYONE?

      Answer -YES. “GOD... DESIRES THAT ALL MEN SHOULD BE SAVED” 

                      (1 TIMOTHY 2:4)

42. Question – WHY DOES EVERYONE NEED SALVATION?

      Answer - BECAUSE “ALL HAVE SINNED” (ROMANS 3:23)

43. Question – SUPPOSE WE SAY WE HAVE NOT SINNED?

      Answer - “IF WE SAY THAT WE HAVE NOT SINNED, WE MAKE HIM A LIAR,

                        AND HIS WORD IS NOT IN US” (1 JOHN 1:10)

44. Question – WHAT IS SIN?

      Answer - “SIN IS LAWLESSNESS” (1 JOHN 3:4)

45. Question – DID JESUS EVER SIN?

      Answer - NO. HE “DID NO SIN, NEITHER WAS GUILE FOUND IN HIS MOUTH” 

                      (1 PETER 2:22)

46. Question – WAS THERE ANY DEFECT AT ALL IN JESUS?

     Answer – NO. HE WAS “WITHOUT BLEMISH AND WITHOUT SPOT”

                      (1 PETER 1: 19)

47. Question - WHY WAS NOT JESUS A SINNER LIKE US?

      Answer - BECAUSE HE WAS “FROM ABOVE” AND “NOT OF THIS WORLD” 

                      (JOHN 8:23)

48. Question – WHAT IS GOD GOING TO GIVE JESUS?

      Answer - “THE LORD GOD SHALL GIVE HIM THE THRONE OF DAVID HIS

                        FATHER; AND HE SHALL REIGN...  FOR THE AGES, AND OF HIS

                        KINGDOM THERE SHALL NOT BE AN END” (LUKE 1:32/33)

49.  Question – WHAT WILL THE EARTH BE LIKE WHEN JESUS REIGNS?

       Answer -“THE WILDERNESS (WILL) BECOME A FRUITFUL FIELD, AND THE

                        FRUITFUL FIELD BE COUNTED FOR A FOREST” (ISAIAH 32:15)

50. Question – WHAT SORT OF CONDITIONS WILL PREVAIL WHEN JESUS

                         REIGNS?

      Answer - “THE WORK OF RIGHTEOUSNESS SHALL BE PEACE; AND THE

                        EFFECT OF RIGHTEOUSNESS, QUIETNESS AND ASSURANCE FOR

                        EVER” (ISAIAH 32:17)

51. Question – WHO IS SATAN?

       Answer - “THE GRAT DRAGON... THE ANCIENT SERPENT, HE WHO IS CALLED

                         DEVIL AND SATAN, HE WHO DECEIVES THE WHOLE HABITABLE

                         WORLD” (REVELATION 12:9)

52. Question – WHAT DOES THE WORD SATAN MEAN?

       Answer - ADVERSARY “BE VIGILANT, WATCH. YOUR ADVERSARY ... AS A

                       ROARING LION WALKS ABOUT SEEKING WHOM HE MAY DEVOUR”

                       (1 PETER 5:8)

53. Question – WHAT DOES THE WORD DEVIL MEAN?

      Answer - ACCUSER”THE ACCUSER OF OUR BRETHREN... WHO ACCUSED

                      THEM BEFORE OUR GOD DAY AND NIGHT” (REVELATION 12:10)

54. Question – WHO WAS THE ANCIENT SERPENT?

      Answer -“THE SERPENT (WHO) DECEIVED EVE BY HIS CRAFT”

                       (2 CORINTHIANS 11:3)

55. Question – IS SATAN A SPIRIT?

      Answer - YES. HE IS “THE SPIRIT WHO NOW WORKS IN THE SONS OF

                      DISOBEDIENCE” (EPHESIANS 2:2)

56. Question – WHAT IS SATAN TO THIS WORLD?

      Answer - “THE GOD OF THIS WORLD” (2 CORINTHIANS 4:4)

57. Question – HOW WICKED IS SATAN?

      Answer - “HE WAS A MURDERER FROM THE BEGINNING, AND HAS NOT

                        STOOD IN THE TRUTH, BECAUSE THERE IS NO TRUTH IN HIM.

                        WHEN HE SPEAKS FALSEHOOD, HE SPEAKS OF WHAT IS HIS OWN; 

                        FOR HE IS A LIAR AND ITS FATHER (JOHN 8:44)

58. Question – HOW LONG HAS THE DEVIL BEEN SINNING?

      Answer - “FROM THE BEGINNING THE DEVIL SINS” (1 JOHN 3:8)

59. Question – WHAT WILL HAPPEN TO THE DEVIL EVENTUALLY?

      Answer - “THE DEVIL WHO DECEIVED THEM WAS CAST INTO THE LAKE OF

                        FIRE AND BRIMSTONE” (REVELATION 20:10)

60. Question - WHAT DID THE DEVIL DO TO MAN?

      Answer - LED HIM INTO SIN “THE SERPENT DECEIVED ME, AND I ATE”

                      (GENESIS 3:13)

61. Question – WHAT CAME UPON MEN AS A RESULT OF SIN?

      Answer - “DEATH PASSED UPON ALL MEN” (ROMANS 5:12)

62. Question – WHAT DID JESUS COME TO DO?

      Answer - “UNDO THE WORKS OF THE DEVIL” (1 JOHN 3:8)

63. Question – HOW DID JESUS UNDO THE WORKS OF THE DEVIL?

     Answer - BY “HEALING ALL THAT WERE UNDER THE POWER OF THE DEVIL”

                     (ACTS 10:38)

64. Question – WHAT DID JESUS DO IN HIS DEATH?

      Answer - “ANNUL HIM WHO HAS THE MIGHT OF DEATH, THAT IS, THE

                        DEVIL” (HEBREWS 2:14)

65. Question – WHY DID JESUS ANNUL THE DEVIL?

      Answer - THAT HE “MIGHT SET FREE ALL THOSE WHO THROUGH FEAR OF

                      DEATH THROUGH THE WHOLE OF THEIR LIFE WERE SUBJECT TO

                      BONDAGE” (HEBREWS 2:15)

66. Question – WHAT SPIRIT HAS BEEN GIVEN TO THE CHRISTIAN?

      Answer - “WE HAVE RECEIVED, NOT THE SPIRIT OF THE WORLD, BUT THE

                        SPIRIT WHICH IS OF GOD” (1 CORINTHIANS 2:12)

67. Question – IS THE SPIRIT OF GOD GREATER THAN SATAN?

      Answer - YES “GREATER IS HE THAT IS IN YOU THAN HE THAT IS IN THE

                      WORLD” (1 JOHN 4:4)

68. Question – WHERE DOES THE SPIRIT COME FROM?

      Answer -“FROM WITH THE FATHER” (JOHN15:26)

69. Question – TO WHOM DOES GOD GIVE THE SPIRIT?

      Answer - “TO THOSE THAT OBEY HIM” (ACTS 5:32)

70. Question – WHAT DOES THE SPIRIT DO IN US?

      Answer - THE LOVE OF GOD IS SHED ABROAD IN OUR HEARTS BY THE HOLY

                      SPIRIT WHICH HAS BEEN GIVEN TO US” (ROMANS 5:5)

71. Question – WHY HAS THE SPIRIT BEEN GIVEN TO US?

      Answer - TO SHOW THAT WE BELONG TO GOD “HAVING BELIEVED, (WE)...

          HAVE BEEN SEALED WITH THE HOLY SPIRIT OF PROMISE”

          (EPHESIANS 1:13

72. Question – WILL THE SPIRIT BE ALWAYS WITH US?

      Answer - YES. HE IS GIVEN “THAT HE MAY BE WITH (US)... FOR EVER”

                      (JOHN 14:16)

73. Question – WHAT ARE WE TOLD NOT TO DO AS REGARDS THE SPIRIT?

      Answer - “DO NOT GRIEVE THE HOLY SPIRIT OF GOD” (EPHESIANS 4:30)

74. Question – HOW MAY WE GRIEVE THE SPIRIT?

      Answer - BY REBELLION “THEY REBELLED AND GRIEVED HIS HOLY SPIRIT”

                      (ISAIAH 63:10)

75. Question – HAVE ALL CHRISTIANS RECEIVED THE SAME SPIRIT?

      Answer - YES. “IN THE POWER OF ONE SPIRIT WE HAVE ALL BEEN BAPTISED

                      INTO ONE BODY” (1 CORINTHIANS 12:13)

76. Question – IS THE SPIRIT DISTINCT FROM OUR OWN SPIRIT?

      Answer - YES. “THE SPIRIT ITSELF BEARS WITNESS WITH OUR SPIRIT”

                      (ROMANS 8:16)

77. Question – IS THE SPIRIT DISTINCT FROM JESUS?

      Answer - YES. HE IS “ANOTHER COMFORTER” (JOHN 14:16)

78. Question – ARE THERE OTHER SPIRITS BESIDES THE SPIRIT OF GOD?

      Answer - YES. THERE ARE “DECEIVING SPIRITS” (1 TIMOTHY 4:1)

79. Question – WHAT ARE EVIL SPIRITS CALLED?

      Answer - DEMONS. “UNCLEAN SPIRITS... ARE THE SPIRITS OF DEMONS

                      (REVELATION 16:13/14)

80. Question – WHO IS CALLED “PRINCE OF DEMONS”?

      Answer - “BEELZEBUB” (MATTHEW 12:24)

81. Question – WHAT ARE ANGELS?

      Answer - “MINISTERING SPIRITS, SENT OUT FOR SERVICE ON ACCOUNT OF

                        THOSE WHO SHALL INHERIT SALVATION” (HEBREWS 1:14)

82. Question – ARE THERE MANY ANGELS?

      Answer - YES. THERE ARE “MYRIADS OF ANGELS” (HEBREWS 12:22)

83. Question – IS THERE A CHIEF ANGEL - ARCHANGEL?

      Answer - YES. “MICHAEL THE ARCHANGEL” (JUDE 9)

84. Question – ARE ANGELS MORE POWERFUL THAN MEN?

      Answer - YES. “ANGELS... ARE GREATER IN MIGHT AND POWER”

                      (2 PETER 2:11)

85. Question – WHERE IS THE ABODE OF ANGELS?

      Answer – “IN THE HEAVENS” (MARK 12:25)

86. Question - ARE THE ANGELS MADE BY GOD?

      Answer - YES. HE “MAKETH HIS ANGELS SPIRITS” (PSALM 104:4)

87. Question – IS IT WRONG TO WORSHIP ANGELS?

      Answer - YES. “SEE THOU DO IT NOT” (REVELATION 22:9)

88. Question – CAN ANGELS SEE WHAT WE DO DOWN HERE?

      Answer - YES. “WE HAVE BECOME A SPECTACLE TO... ANGELS”

                      (1 CORINTHIANS 4:9)

89. Question – DO ANGELS SOMETIMES APPEAR TO MEN?

      Answer - YES. “FOR... SOME HAVE UNAWARES ENTERTAINED ANGELS”

                      (HEBREWS 13:2)

90. Question – ARE THE ANGELS PLACED UNDER JESUS?

       Answer - YES. “JESUS CHRIST... IS... GONE INTO HEAVEN, ANGELS... BEING

                       SUBJECTED TO HIM” (1 PETER 3:22)

91. Question - WHAT CAUSES JOY BEFORE THE ANGELS OF GOD?

      Answer - “ONE REPENTING SINNER” (LUKE 15:10)

92. Question – ARE THERE WICKED ANGELS?

      Answer - Yes. “THE DRAGON... AND HIS ANGELS” (REVELATION 12: 7)

93. Question – WHAT IS PREPARED FOR THE DEVIL AND HIS ANGELS?

      Answer - “ETERNAL FIRE” (MATTHEW 25:41)

94. Question – WHO WILL JUDGE ANGELS?

      Answer - “THE SAINTS... SHALL JUDGE ANGELS” (1 CORINTHIANS 6:2/3)

95. Question – WHAT CANNOT ANGELS DO?

      Answer -“SEPARATE US FROM THE LOVE OF GOD, WHICH IS IN CHRIST JESUS

                       OUR LORD” (ROMANS 8:39)

96. Question – TO WHOM SHOULD WE BOW THE KNEE IN WORSHIP?

      Answer -“COME, LET US WORSHIP AND BOW DOWN; LET US KNEEL BEFORE    

                       JEHOVAH OUR MAKER” (PSALM 95:6)

97. Question – TO WHOM HAS GOD DECREED THAT WE SHOULD BOW

                         THE KNEE?

     Answer “AT THE NAME OF JESUS EVERY KNEE SHOULD BOW”

                     (PHILIPPIANS 2:10)

98. Question – TO WHOM SHOULD WE PRAY?

      Answer - “WHEN YE PRAY, SAY, FATHER” LUKE 11:2)

                      “PRAYING AND SAYING, LORD JESUS” (ACTS 7:59)

99. Question – TO WHOM SHOULD WE ADDRESS OUR SINGING?

      Answer - “TO GOD” (COLOSSIANS 3:16)

                      “TO THE LORD” (EPHESIANS 5:19)

100. Question – TO WHOM SHOULD WE GIVE OUR THANKS?

        Answer - “GIVING THANKS... TO HIM WHO IS GOD AND THE FATHER IN THE

                         NAME OF OUR LORD JESUS CHRIST” (EPHESIANS 5:20)

___________________________________________________________________________